godło polski logo bip
oferta kursu CNC
oferta kwalifikacyjnych kursów zawodowych
oferta liceum ogólnokształcącego dla dorosłych
Technik technologii żywności
Technik technologii żywności opis kierunku
zdjęcia sal lekcyjnych

1. Przechowywanie żywności

Słuchacz:

  • ocenia żywność pod względem towaroznawczym;
  • klasyfikuje żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
  • przestrzega zasad oceny jakościowej żywności;
  • dobiera warunki do przechowywania żywności;
  • rozpoznaje zmiany zachodzące w przechowywanej żywności;
  • rozróżnia systemy zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
  • dobiera metody utrwalania żywności;
  • rozróżnia urządzenia stanowiące wyposażenie pomieszczeń magazynowych;
  • użytkuje urządzenia do przechowywania żywności.

2.Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów

Słuchacz:

  • określa rolę funkcjonalnego układu pomieszczeń w organizacji pracy zakładu gastronomicznego;
  • rozróżnia i przestrzega procedur zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
  • stosuje receptury gastronomiczne;
  • rozróżnia metody i techniki sporządzania potraw i napojów;
  • dobiera surowce do sporządzania potraw i napojów;
  • sporządza półprodukty oraz potrawy i napoje;
  • przestrzega zasad racjonalnej gospodarki żywnością;
  • rozpoznaje zmiany zachodzące w żywności podczas sporządzania potraw i napojów;
  • rozróżnia sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
  • użytkuje sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
  • ocenia organoleptycznie żywność;
  • dobiera zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów;
  • porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje;
  • monitoruje krytyczne punkty kontroli w procesach produkcji oraz podejmuje działania korygujące zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice), Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice) i systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point).

 

PKZ(TG.c) Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych

Słuchacz:

  • rozróżnia surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane w produkcji gastronomicznej;
  • przestrzega zasad racjonalnego wykorzystania surowców;
  • przestrzega zasad gospodarki odpadami;
  • przestrzega zasad racjonalnego żywienia;
  • posługuje się instrukcjami obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji gastronomicznej;
  • rozróżnia maszyny, urządzenia i sprzęt stosowane w produkcji gastronomicznej oraz ich podzespoły;
  • rozpoznaje instalacje techniczne w zakładach gastronomicznych;
  • przestrzega zasad organoleptycznej oceny żywności;
  • określa zagrożenia, które mają wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności;
  • stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań.

 



Strona internetowa wykorzystuje mechanizm plików cookies. Więcej informacji można znaleźć w polityce prywatności strony. Rozumiem